Сайт Оксани Клапків 

вчителя хімії Дарахівської ЗОШ  І-ІІІ ступенів





Меню сайту
Категорії розділу
Виховна робота [1]

Тема уроку: Біологічна роль, добування  та застосування жирів.

Мета уроку:

         навчальна:  узагальнити і систематизувати знання учнів про склад жирів, їх утворення,  будову і властивості, поглибити знання про хімічні та фізичні властивості жирів, їх залежність від складу та будови; показати поширення жирів у природі, їх біологічну роль, розглянути основні галузі застосування та методи добування жирів;

розвивальна:  розвивати творчі здібності учнів, пам'ять; уміння залучати інформацію з різних джерел, вільно висловлювати думки, порівнювати, робити висновки, узагальнювати, передбачувати властивості речовин на основі їх будови та навпаки;

виховна: виховувати, самостійність, критичність мислення, культуру спілкування, формувати відповідальне ставлення до свого здоров'я.

Тип уроку: комбінований урок

Форми роботи: фронтальна робота, робота в групах, індивідуальна робота

Методи навчання: словесні (бесіда, пояснення, «Так-ні»), інтерактивні методи (дискусія «контраргумент», «Як? Чому?»), наочні (демонстрація), практичні (виконання вправ), ФВА - функціонально-вартісний аналіз («Реклама»).      

Обладнання: схема «Застосування жирів», для дослідів: Н2О, етанол, бензин, твердий жир (масло, сало),  рослинні олії (соняшникова, рицинова, реп’яхова), Na2CO3, KMnO4, штатив з пробірками; продукти, що містять жири (мило, оліфа, фарба), макуха, ефірні олії, вітаміни А, Е, аромосвічі, насіння соняшнику, грецькі горіхи, мультимедійний матеріал.

Структура уроку

І. Організаційний етап. (1 хв)

ІІ. Перевірка домашнього завдання (12 хв)

ІІІ.. Мотивація навчальної діяльності (1 хв)

ІV. Повідомлення теми, мети і завдань уроку (2 хв)

V. Вивчення нового матеріалу. (17 хв)

               а) Добування жирів.

               б) Біологічна роль жирів.

               в) Застосування жирів.

VI. Узагальнення та систематизація знань. (10 хв)

VІ. Підсумки уроку та повідомлення домашнього завдання. (2 хв)

Хід уроку

1. Організаційний етап

2. Перевірка домашнього завдання

Розминка «Так –Ні»  (2 хв)

  1. Чи можна  сказати, що  жири – це естери?   (так)
  2. Всі  рослинні  жири  рідкі     (ні)
  3. Всі  тваринні  жири  тверді    (ні)
  4. Жири  -  це  цінний  харчовий  продукт.  (так)
  5. Тваринні  жири  під  дією  ферментів   легше розщеплюються  і  засвоюються  організмом   ніж  рослинні  жири (ні)
  6. Жири  найбільше  серед  харчових  речовин  забезпечують  організм  енергією.(так)
  7. Жири –це продукти естерифікації  одноатомних спиртів  і  вищих  карбонових  кислот (ні)
  8. Олії   утворюються  трьохатомним  спиртом  гліцеролом   і  ненасиченими  вищими карбоновими  кислотами   (так)
  9. Завдяки  жирам в  організмі  краще  засвоюються  вітаміни А і  Д.  (так)
  10. Жири піддаються  гідролізу  (так)

Комбіноване опитування:   (10 хв)

1) Тестування  (виконує частина учнів, 10 хвилин)   (Додаток 1.)

2) Завдання на дошці: (для 2 учнів)

1) Скласти формулу жиру:

Олеїнодистеарат, триолеат, дипальмітостеарат.

Вказати його агрегатний стан і тип (простий, змішаний).

2) Назвати жир, вказати його агрегатний стан, тип, скласти рівняння реакції лужного гідролізу

СН2 – О –СО –С17Н33            СН2 – О –СО –С15Н31

СН – О  –СО – С17Н33            СН  – О –СО –С15Н31

СН2 –О – СО – С17Н35            СН2 – О –СО –С15Н31

3) Виправити помилки у твердженнях (Додаток 2.)

4) Поділіть жири на: рослинні, тваринні, рідкі, тверді:

Оливкова олія, риб’ячий жир, сало, рицинова олія,  соєва олія, маргарин, пальмова олія, какао масло, вершкове  масло

Рослинні

Тваринні

Тверді

Рідкі

Тверді

Рідкі

       

 

Заповнити пропуски в твердженнях  

  1. Жири утворюються з … і …
  2. Жири поділяються на: …  і …
  3. Гідролізом називають реакцію жиру з……., внаслідок якої утворюються…… і ….
  4. Гідроліз відбувається при температурі …….
  5. Якщо гідроліз здійснювати за наявності лугу, то крім гліцерину утворюються ..….
  6. Якщо рідкі жири приєднують……., то вони перетворюються на ……. Цей процес називається….
  7. Маргарин – це………..Його виробляють із…….
  8. Термічний розклад – це……..
  9. Внаслідок окиснення жирів на повітрі утворюються…..
  10. Повне окиснення жирів – це…….

3. Мотивація навчальної діяльності

Уявіть ситуацію: ви вирушаєте у важкий похід і запасаєтеся продуктами. Виберіть лише один продукт, який візьмете з собою: картопля, сало, хліб, цукор, молоко.

Який продукт і чому варто було обрати з’ясуємо сьогодні на уроці.

4.Повідомлення теми, мети та завдань  уроку  

План

 

  1. Добування жирів.
  2. Біологічна роль жирів.
  3. Застосування жирів.

 

  1. Вивчення нового матеріалу

1. Добування жирів

Вчитель.  З історії добування жирів.  К.Шеелє (шведський учений) в 1779р. уперше розклав жири шляхом гідролізу і добув з них гліцерин, який назвав  “масляний цукор” .

Чому  виникла саме така назва? (завдяки солодкому смаку гліцерину)

М.Шеврель (французький учений): в 1811р. установив склад жирів, а саме, з'ясував, що крім гліцерину жири складаються з вищих карбонових кислот, названих ним жирними.

Які це кислоти?  (стеаринова, пальмітинова, олеїнова)

       М.Бертло (французький учений): в 1854р. уперше синтезував жир.

З яких речовин? (гліцерину та вищих карбонових кислот)

     Добування жирів у промисловості.

Синтез жирів на даний час економічно не вигідний. Практично жири одержують із природних джерел. При цьому використовують такі способи:

А) втоплювання – нагрівання тваринних тканин;

Б) відтискання – пресування нагрітих рослинних насінин під тиским; тобто олію виготовляють з подрібненого насіння, з якого попередньо вилучили значну частину твердої оболонки. Процес проводять при нагріванні. потім олію фільтрують Це нерафінована олія. Якщо олію обробляють лугом, то вона – рафінована. Її використовують для обсмажування.

В) екстрагування – розчинення жиру у хімічних розчинниках з наступним його витягом. Це низка послідовних операцій: очищення, сущіння, видалення оболонки, подрібнення насіння, витягування з нього за допомогою спеціальних розчинників олії та наступного видалення розчинника.

Історична довідка

У центрі Дарахова у 40 – 60 – х роках функціонувала олійня, де добували олію з конопель і соняшнику.

Яким чином можна добути жири нам зараз продемонструють учні:

(демонстрація отримання жирів з  горіхів, олії)

При цьому залишається макуха. (демонстрація)

Де її використовують тепер? (відгодівля ВРХ)

Яким чином вона впливає на склад молока? (підвищує його жирність)

2. Біологічна роль жирів  

Розповідь вчителя, супроводжується презентацією.

Жири входять до складу тканин тварин, рослин. Вегетативнi частини рослин накопичують не бiльше 5% лiпiдiв, насiння – до 50% i бiльше. В органiзмi людини в нормi мiститься 10-20% жиру, але при наявностi деяких порушень жирового обмiну його кiлькiсть може змiнюватися. На відміну від вуглеводів і тим більше білків, жири відкладаються у великих кількостях у депо (підшкірна основа, сальник) і створюють в організмі великі запаси енергії. Нормальної комплекції доросла людина має у своєму організмі 9-12 кг жиру, що відповідає 251000-377000 кДж (60000-90000 ккал). Що становить запас енергії на цілий місяць Ця енергія витрачається у всіх випадках недостатнього харчування

Щоб з’ясувати функції жирів в організмі, пропоную вам фотопідказки: (презентація)

Жири є найважливішими продуктами харчування. В організмі людини основна функція жиру – бути джерелом енергії. Окиснення 1г жиру спричиняє виділенню 39 кДж енергії. Однак буде нерозумним, виходячи з цього, прагнути забезпечити свій організм виключно жирами, оскільки, незважаючи на те, що вони багаті на енергію, жири важко засвоюються. добовий раціон людини має містити 60 – 70г жиру. Але не можна забувати, що надлишкова кількість жиру, навіть у раціоні здорової людини, дуже шкідлива. Жири не розчиняються ані водою, ані травними соками. В організмі вони розщеплюються й емульгуються за сприяння жовчі. Зайва кількість жиру не встигає про емульгуватися, порушує травні процеси та спричиняє неприємне відчуття печії.

Жири необхідні й мешканцям холодного клімату: тюленям, моржам. Підшкірний жир допомагає зберегти внутрішнє тепло.

Жири є не тільки джерелом енергії в організмі, а й джерелом води. Завдяки цій воді живуть верблюди тривалий час без свіжої води. Для розвитку зародка  курчати в інкубаційний період потрібна вода, а надходження її ззовні відсутнє. Зародок забезпечується водою окисленого жиру.

Будь – якій тварині жирові відкладення пом’якшують силу різних поштовхів і ударів. Крім того, жири для тварин – мастильний матеріал. Відомо, водоплавні птахи самі проводять змащення під час чищення пір’я.

Також жири сприяють засвоєнню жиророзчинних вітамінів DAE.

Отже, функції жирів наступні (учні записують, доповнюють):

  1. енергетична - жир відкладається у вигляді запасаючої резервної речовини;
  2. теплоізоляційна - охороняють організм від теплових втрат, тому що є поганим провідником тепла (у китів, які живуть у холодних морях, шар підшкірного жиру досягає 1 м)
  3. є джерелом води – 100 г жиру при окисненні дає 110-140 г води), завдяки чому верблюди можуть у не пити у пустині 10-12 діб.
  4. захисна - жир захищає органи (печінку, нирки) від механічних впливів, завдяки пружності.
  5. регуляторна – жири беруть участь в утворенні гормонів і засвоєнні вітамінів

3. Застосування жирів

 

Вчитель Без чого нам важко уявити сьогодні своє життя? Звичайно ж без реклами. Отож реклама, яку готували самі учні, покаже детальніше, де застосовуються жири.

(учні представляють свою інформацію)

Учень 1. Хочете мати таке ж гарне волосся як у мене? Тоді вам допоможе чудодійний засіб на основі рослинних олій. (демонстрація)

Маска надає волоссю блиску і попереджує появу посічених кінчиків

Жовток – 1 яйця.
Рослинна олія (оливкова, реп’яхова, рицинова, мигдальна) – 1 столова  ложка.
Алкоголь – 1 чайная ложка.
Мед – 1 чайна  ложка
Настойка соку алое – 2 чайних ложки.
Олійні розчини витамінів А та  Е.
Змішуємо всі компоненти, наносимо на голову на півгодини, змиваємо шампунем.

Учень 2. У косметичних засобах (кремах, помадах) використовують тваринні і рослинні жири.

  • Абрикосова олія заповнює втрату шкірного жиру, захищає від несприятливих впливів, ефективна для профілактики зморшок. Допомагає при опіках і тріщинах на шкірі. Застосовується для пляжного і масажного масел для грудних і маленьких дітей. Корисна для волосся і нігтів.
  • Олія з виноградних кісточок уповільнює процеси старіння. Регенерує та зволожує шкіру, зберігає її еластичність і свіжість, загоює рани, опіки.
  • Масло жожоба захищає від ультрафіолетових променів і використовується для регенерації шкіри після сонячних опіків, сприяє збереженню вологи в шкірі навіть в суху погоду.
  • Масло зародків пшениці відрізняється високим вмістом вітаміну Е. Зміцнює клітини шкіри, нейтралізує шкідливий вплив вільних радикалів, запобігає старінню шкіри і появі зморшок. Сприяє відновленню та збереженню еластичності і пружності шкіри і волосся. Зволожує шкіру, розгладжує зморшки.
  • Масло персика ефективне проти зморшок, надає шкірі бархатистість, м'якість і пружність.

Учень 3. Готуєте салат? Вам не обійтися без майонезу «Домашній».

Для його приготування потрібно:

4 столові ложки муки та 250 мл води – розварити  і остудити.

Додати:

1 склянку олії

1 яйце

по 1 чайній ложці цукру, солі, гірчиці та оцту.

Збити все разом блендером. Смачного!

Учень 4. Наближається Великодний піст, а ви не хочете забувати про смачну випічку? Тоді ексклюзивно для вас – рослинний продукт – маргарин. Виготовлений шляхом гідрування ненасичених рослинних олій, він став частковим замінником вершкового масла. Проте повністю замінивши вершкове масло маргарином, ви принесете вашому організму більше шкоди, ніж користі.

Гідрування робить жири менш схильними до згірклості, що продовжує їх термін зберігання. Але при цьому змінюється їх просторова будова – утворюються транс-жири. Встановлено, що у людей з найвищою концентрацією транс-жирів, вірогідність серцевих нападів зростає, в середньому, у понад 2,5 рази, ніж у людей з найменшим рівнем цих жирів,  вони сприяють розвитку атеросклерозу судин.

Учень 5. Щоб ваш Лексус справно працював і не ржавів всі його металеві деталі необхідно ретельно змащувати. Тут вам не обійтися без технічних олій та масел.

Учень 6. А якщо ненароком ви його подряпали об дерево чи стовп (всяке буває) – його вмить оновлять фарбами, виготовленими на основі льняної олії, яка швидко висихає і при цьому утворює водостійку плівку.

Учень 6. До речі, для ваших Мерседесів і Лексусів можу запропонувати екологічно чисте і вигідне паливо – біодизель з ріпакової олії. Одержане біопаливо зростає на наших полях. І з 1 га полів ріпаку можна отримати 1,5 тонн біодизелю, а ще макуху і солому.

Учень 7. Ви втомилися на роботі? Болить голова? Вам допоможе сеанс аромотерапії ефірними оліями: м’ята, лаванда, лимон зніме головний біль; сосна, евкаліпт, розмарин – допоможе при нежиті, а лимон, апельсин – при підвищеному артеріальному тискові.

Учень 8. Ефірні олії навчилися добувати ще 5 тисяч років тому. Лікування ароматами використовували в стародавньому Китаї, Індії, Персії.

Їх можна використовувати у різному вигляді:

ароматичні ванни (додати ефірні олії у миючий засіб)

інгаляції (капнути і гарячу воду)

аромолампи та ароматичні свічі

аромомасаж.

Учень 9. Без чого ви не уявляєте свого ранку? Звичайно ж без ароматного мила, якому вже понад 6 тисяч років. В античні часи мило виробляли з козячого або баранячого жиру  та золи дерев.  Сьогодні особливо популярним стає натуральне косметичне мило,  яке варять з  натуральних продуктів: оливкової (мигдалевої) олії, соди з додаванням гліцерину та ефірних олій.       

Учень 10. Якщо ж вам допікають різні болячки, то врахуйте наступну інформацію:

МАСЛИНОВА ОЛІЯ З плодів маслини одержують медичну, харчову та технічну олію. У медицині маслинова олія застосовується як проносний, жовчогінний, репаративний засіб; використовується як розчинник ін'єкційних препаратів, у складі мазевих основ та косметичних засобів

РИЦИНОВА ОЛІЯ Класичний проносний засіб.  Входить до складу препаратів уролесан, есенціале, лініменту Вишневськогомазі алором . Як зовнішній засіб використовують для лікування запрілостей,трофічних виразок, себореї, випадання волосся.

СОНЯШНИКОВУ ОЛІЮ використовують як основу для мазей, пластирів та розтирань, вживають як жовчогінний засіб при хронічних захворюваннях печінки і жовчних шляхів. Входить до складу аерозолю лівіан (для лікування опікових ран), є розчинником лікарських речовин (камфори, концентратів каротиноїдів шипшини, горобини, обліпихи)

       КУКУРУДЗЯНУ ОЛІЮ використовують для профілактики й лікування атеросклерозу та гіпертонії.

ГАРБУЗОВА ОЛІЯ  має антигельмінтну дію, завдяки чому насіння використовують для позбавлення від стьожкових та круглих глистів. Вживають очищене від шкірки насіння або готують з нього відвар чи емульсію.

З гарбузової олії виготовляють БАД  тиквеолякий використовують як жовчогінний, противиразковий, антисептичний, антисклеротичний, репаративний засіб. Природна олія з насіння гарбуза, містить жирні кислоти (пальмітинову, стеаринову, олеїнову, лінолеву), стерини, фосфоліпіди, каротиноїди, вітаміни та мікроелементи.

КОНОПЛЯНА ОЛІЯ.  Здавна слов'янські народи виготовляли і вживали в їжу смачну і дуже популярну в ті часи олію конопель, яка наділена безліччю майже забутих сьогодні, але дуже корисних властивостей.

Крім вітамінів А, С і D, на які так багата конопляна олія, в ній містяться мінерали: цинк, кальцій, залізо, марганець, фосфор, калій.

Конопляна олія рекомендується:

* при захворюваннях  нирок;  серця і судин

* при лікуванні катарів верхніх дихальних шляхів;  гострих бронхітах,

ЛЬНЯНА ОЛІЯ знижує рівень холестерину в крові і застосовується для лікування атеросклерозу. Входить до складу аерозольних препаратів вінізоль,  левовінізоль, лівіанЗ льняної олії виготовляють зелене мило і мильний спирт, що застосовують при захворюваннях шкіри.

Лляна олія має важливе технічне значення: з неї виробляються швидковисихаючі лаки, фарби й оліфу. Вона також вживається у їжу (рафінованою), використовується в медицині (наприклад, як основа для готування мазей).

РИБ'ЯЧИЙ ЖИР  Його добувають з печінки тріскових риб. У риб’ячому жирі дуже високий рівень вмісту ретинолу ( вітаміну А ), вітаміну D і жирних кислот омега-3. Також в ньому міститься залізо, марганець, кальцій, магній, хлор, бром і йод. Ці всі елементи в певних кількостях також необхідні нашому організму.

Вітамін А, на який багатий рибячий жир, сприятливо впливає на стан слизових оболонок, шкіри, нігтів, волосся. Цей вітамін також забезпечує хороший зір у сутінках і можливість розрізняти колірну гамму. Якщо Ви хочете поліпшити загальний стан волосся, рекомендуємо використовувати риб’ячий жир, як компонент маски для волосся.

(прикріплюють ілюстрації до  названих галузей  застосування жирів на дошку)

5. Узагальнення і систематизація нових знань

(Учні об’єднуються у групи з своїм капітаном, який оцінює роботу учнів своєї групи фішками) 

           Дискусія «Контраргумент»

1. Жири дуже корисні для організму людини

Не завжди, тому що …

2. Кожного дня обов’язково споживати жири

Ні, тому що ….

3. Без тваринних жирів людина не може обійтися

Може, наприклад…

4. Жири є головним джерелом енергії

Не зовсім …..

5. Жири є життєво важливими необхідними речовинами

 

Експериментальне завдання:

  • В лабораторії сталася неприємність: етикетки на банках з гліцерином, жиром та спиртом  стерлися від вологи. Спробуйте розпізнати ці речовини
  • Лаборант для досліду нагрів рослинний та тваринний жир, а пробірки підписати забув. Як йому їх розпізнати? 

 Бліц – турнір   «Як? Чому?»

  1. Чому полуницю рекомендують їсти з сметаною?
  2. Як краще вживати моркву?
  3. Чому при варіння бульйону рекомендують знімати верхній шар жиру?
  4. На яких жирах краще смажити: твердих чи рідких?
  5. Як краще споживати жири: у холодному вигляді чи розігрітими?
  6. Які жири швидше псуватимуться  і чому?
  7. Як слід зберігати продукти, що містять жири?

Загадка «Так-ні»

Відгадайте, яка речовина захована у скриньці. Ви можете ставити будь-які запитання, але відповідь може бути лише «так-ні».

   

У світі літератури:

1. Височенні хвилі здіймались перед судном, обминути їх здавалося неможливим. І раптом Джон вигукнув до матросів:

- Хлопці, біжіть по лій. Мерщій.

Команда вмить зрозуміла капітана. Матроси перевернули барила з лоєм, масна пелена немов скувала поверхню моря і судно проскочило над втихомиреними хвилями, які за мить знову розбушувалися.  Поясніть дії капітана.

2. Про який хімічний процес йде мова? Впізнайте всі речовини:

Наб і Пенкрофт зрізали весь жир з туші дюгоня, склали у великі посудини, потім додали попіл спалених водоростей і деякий час варили. В результаті отримали два корисних на безлюдному острові продукти, один став основою вибухівки, а інший пригодився в побуті. Назвіть їх. 

     

  Закінчіть твердження («Слабка ланка»):

  1. Функції жирів - …
  2. Жири бувають ….. ;
  3. Тверді жири утворені……., олії утворені……;
  4. Жири належать до класу…;
  5. Для жирів характерні реакції   …..;
  6. У повсякденному житті протікають реакції …..
  7. Жири – джерело  ……
  8. Жири застосовують у ….. 

 

6. Підсумки уроку і повідомлення домашнього завдання

Вивчити §  28 (до кінця).    

Середній рівень. Вправа 255

Достатній рівень. Вправа 256,  

Високий рівень.   Вправа 257, 258.

Творче завдання. Скласти про жири сенкан, загадку.

     Саморефлексія: (так - не дуже – ні) (учні за допомогою кольорових карток показують свій варіант відповіді)

  1. Чи сподобався вам урок?
  2. Вам тема зрозуміла?
  3. Чи активно ви працювали?
  4. Як ви гадаєте, пригодиться вивчене сьогодні вам у житті?

Додаток 1

ТЕСТ ПО ТЕМІ: “ЖИРИ”.

1. ЖИРИ - ЦЕ...

   а)багатоатомні спирти
   б)складні естери гліцерину та карбонових кислот
   в) карбонові кислоти.

2.ЯКІ РЕЧОВИНИ ВХОДЯТЬ ДО СКЛАДУ ТВАРИННИХ ЖИРІВ?

 

   а)гліцерин.
   б)етанол
   в)пальмітинова кислота
   д)стеаринова кислота
   е) лінолева кислота.

 

3.ЯКІ РЕАКЦІЇ НЕ ХАРАКТЕРНІ ДЛЯ РОСЛИННИХ ЖИРІВ?

    а)гідроліз
   б)заміщення
   в)гідрування
   г) дегідрування

4. ЯКІ РЕЧОВИНИ МОЖУТЬ УТВОРИТИСЯ ПРИ ГІДРОЛІЗІ РОСЛИННИХ МАСЕЛ?

 

    а)лінолева кислота
   б)гліцерин
   в)мурашина кислота
   г)олеїнова кислота
   д)стеаринова кислота

 

5. ЯКІ РЕАКЦІЇ ХАРАКТЕРНІ ДЛЯ ТВАРИННИХ ЖИРІВ?

Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Друзі сайту
  • Create a free website
  • uCoz Community
  • uCoz Textbook
  • Video Tutorials
  • Official Templates Store
  • Best Websites Examples

  • Copyright MyCorp © 2024
    Створити безкоштовний сайт на uCoz